vrijdag 2 september 2011

Vilt kralen (tutorial)


Tegenwoordig ben ik bijna iedere avond een aantal kralen aan het vilten. Ik vind het ontspannend om te doen (lees: verstand op nul), de kleuren zijn geweldig en ik heb een aantal ideeën waar ik ze voor wil gaan gebruiken. Momenteel gebruik ik ze als beloningen voor kleine stip. Iedere keer dat zij iets 'goeds' heeft gedaan mag zij een kraal uitzoeken en in een potje doen. Zij mag dan x kralen inruilen voor bepaalde dingen zoals extra tijd met mama of papa, een snoepje, een spelletje spelen enz. Ik wil er ook dolgraag wat kettingen van maken voor de stippen. Wilt u ook wat kralen maken?

Vilt kralen kun je op meerdere manieren maken. Je kunt kiezen voor nat vilten of naald vilten (ook wel droog vilten genoemd). Persoonlijk kies ik voor het laatste. Ik vind zelf dat het met een naald makkelijker is om een mooie ronde vorm te krijgen. Ik kan met natvilten geen ronde ballen rollen, dat lukt overigens ook niet met mijn gehaktballen... ik heb wat dat betreft een handicap, een afwijking..tja je leert ermee leven...

Dusss, wat heeft u nodig om een vilt kraal op 'het droge' te maken?
  • U heeft wat lontwol nodig.
  • Een grove en een fijnere viltnaald.
  • Een vilt mat of stuk schuim rubber om op te prikken.
  • Eventueel een viltnaaldhouder voor de vilt naalden.
Wat moet u weten?
  • Lontwol is gewassen en gekamde strengen schapenwol. Deze zijn beschikbaar in vele kleuren. Hoe fijner de wol is hoe makkelijker deze zich laat vilten. Een goede wol om mee te beginnen is Merinowol.
  • Viltnaalden zijn erg scherp. In feite is het een dunne naald met een aantal inkepingen erop. Door die inkepingen blijft de wol hangen en vervilt het zich met de rest van de wol. Er zijn grove naalden en fijnere naalden. De grove naalden gebruik je om de ruwe vorm van je figuur te maken. De fijne naalden om het wat netter te maken.
  • Viltnaalden zijn ook erg kwetsbaar, ze breken erg makkelijk. Belangrijk is om altijd de naald in dezelfde hoek erin te prikken als eruit te halen.
Hoe begint u?

Voor een kraal is het wat mij betreft het makkelijkste om een stuk lontwol af te trekken van pak en beet 10 cm.
Hier leg je een gewone knoop in.
Aan beide kanten van de knoop blijft er wat wol over. De kortste kant trek u wat uit elkaar (zie foto onder)
Dit vouwt u dan over de knoop heen en prikt dit met de grove naald vast door een paar keer op en neer te prikken. Let ook op de zijkanten, zodat deze ook wat vorm krijgen.

Vouw ook de ander kant om de knoop heen en prik deze vast.

Nu zien uw zijkanten er ongeveer zo uit.

Trek ze wat uit elkaar en vouw ze weer om de kraal heen. Prik het vast.
Doe dit met alle kanten.
De bal ziet er meestal nog niet zo rond uit. Geen paniek, dan komt zo. Echt waar!

Rol de bal een aantal keren tussen uw handpalmen (als bij een gehaktbal....ahummm)
Wissel nu de naald naar een fijnere naald. Blijf prikken in de kraal, maar zorg dat u de bal ook regelmatig keert om de ronde vorm te creëren / behouden. Indien nodig rolt u de bal nog een aantal keren in uw handpalmen tot hij helemaal rond is. Blijf prikken tot dat de kraal stevig aan voelt.
Kijk naar de kraal. Hij is namelijk af!
Gefeliciteerd! U kunt nu ook kralen maken. Deze kunt u met behulp van een dunne naald doorprikken en rijgen.
Mocht de kraal nog niet helemaal rond zijn, dan kunt u nog altijd kleine dunne stukjes lontwol over de te verhullen plekken leggen en deze vast prikken. Zo bouwt u dit stukje beetje bij beetje op totdat u de gewenste vorm heeft. Zo kunt u de kraal ook steeds groter maken.

0 reacties: