zondag 22 januari 2012

Pinspiratie

Op Pinterest was ik het ergens tegen gekomen. Een schilderijtje vilten met kleine kinderen. Succes gegarandeerd, stond erbij. Zoals ik al zei, juffendag komt eraan. Kleine stip moet voor woensdag iets hebben geknutseld, want ik weiger om een klein cadeautje te kopen (lang verhaal). Dus zette ik gisteren middag de stippen aan het werk. Dit was het resultaat:


Mocht u ook willen weten hoe u zoiets kunt maken, volgt hier een uitleg.
U heeft per werkje een ziplock bag nodig (wij gebruikten de gele uit de wel bekende Ikea bags). Verder ook wat witte kaardvlies en verschillende kleuren lontwol. Wij gebruikten Merino wol maar ik kan me goed voorstellen dat alle soorten lontwol het goed doen. Verder heeft u ook wat warm water en wat vloeibare zeep nodig.


De Stippen begonnen met de witte kaardvlies op maat te maken voor hun zakje. Het moet net zo groot zijn als het zakje. Daarna mochten zij helemaal los met de gekleurde lontwol. Gewoon stukjes wol plukken en daar een 'tekening' van maken op de wol. Als het helemaal af is wordt het langzaam en voorzichtig in het zakje geschoven. Let erop dat alles precies zo ligt als het moet. Als alles weer op zijn plek ligt, pakt u wat warm water. Ik gebruikte hiervoor ietwat afgekoelde water uit de waterkoker. Let wel op dat het niet TE warm is en u zich verbrandt. Doe het water in een beker en druppel hier een aantal druppels vloeibare zeep in. Even roeren en giet dit daarna voorzichtig over het werkje in het zakje. Het zakje moet nog wel plat liggen, anders verschuift alles. Omdat er hoogstwaarschijnlijk wat water uit het zakje komt is het wel handig om dit op het aanrecht te doen..... Nu met de hand alle overvloedige water uit het zakje strijken en het zakje dicht maken. Nu komt het leuke.


Laat de kinderen (of uzelf) nu het werkje voorzichtig aandrukken. Langzaam aan kunt u steeds meer druk uitoefenen. Nu mag het wat harder. Ieder stukje van het werkje wrijven, wrijven en nog eens wrijven. Als u iets heeft met een duidelijk relief kunt u dit gebruiken om tegen aan te vrijven. Dit versnelt het vilt proces.
Wij gebruikten hiervoor een taart rooster en een sushi matje als ondergrond.

Om te kijken of het al bijna klaar is, kunt u het zakje voorzichtig open maken en proberen om een van de gekleurde stukjes wol op te tillen. De gekleurde wol mag niet loslaten! Zo wel, zakje dicht en weer verder gaan met wrijven. Af en toe verwisselde ik weer het warme water. Wol vervilt namelijk door warm water, wrijving en zeep. Als het bijna klaar is gooit u er ook een keertje koud water bij. Door dit koude water gevolgd door weer warm water 'schrikt' de wol en krimpt/ vervilt het sneller en wordt het ook sterker.
Als het werkje klaar is haalt u het uit het zakje en spoelt u het af met water. Mocht u er zeker van willen zijn dat de kleuren sterk en fris blijven kunt u het ook in een badje doen van water met een scheut witte azijn (dit mag ook schoonmaak azijn zijn). Het werkje voorzichtig knijpen om zoveel mogelijk water eruit te krijgen - niet wringen!!- en dan laten drogen. Tadaaaaaa!

Het klinkt als veel werk, maar wij hadden ze binnen 30 a 45 minuten klaar. Vandaag wilden zij weer, maar mijn kaardvlies is op.....
Wat juffendag betreft, kleine stip vond haar werkje te mooi en wil hem niet afstaan.... dusssssssssss dat wordt weer wat nieuws verzinnen.0 reacties: