maandag 9 augustus 2010

uit eigen tuinVol trots hebben wij vandaag onze eerste vijg van het jaar geplukt! Enkele jaren geleden kocht ik een klein vijgen boompje om in een pot te zetten. Mnr. Spikkel wilde hem in de volle grond zetten. Ik was ervan overtuigd dat de plant de eerste winter al slachtoffer zou worden van de kou. Maar wonder boven wonder overleefde de vijg het. Als beloning verdiepte mnr Spikkel zich in het houden en telen van vijgen (samen met de druiven in onze tuin zijn de vijgen en het gazon zijn verantwoordelijkheid ;-) ). De plant werd in een betonnen doos van oude stoeptegels begraven zodat die meer fruit zou geven. Ieder winter werden de takken per stuk zorgvuldig tegen de vorst ingepakt. Maar nu is onze vijg al te groot om te vertroetelen. Hij moet zich nu zelf weten te redden. En wat doet die het goed!


Dit jaar hebben wij een echte vijgen explosie. Nu moeten wij maar op een warme nazomer hopen zodat alle vijgen ook daadwerkelijk rijp kunnen worden....
Ik houd u op de hoogte.

De bramen om de vijg heen waren trouwens ook lekker. Merendeels geplukt door grote en kleine Stip. Helaas waren ze niet allemaal even rijp, maar wel lekker!